Jídlo a pití v Petrohradě

Návštěva Petrohradu je samozřejmě i vítanou příležitostí vyzkoušet ruskou gastronomii. Zatím ponechme stranou alkohol, reprezentovaný notoricky známou vodkou, a vraťme se k němu až v závěru tohoto článku.

Petrohradské jídlo

Co se týče nějakých místních specialit, tak jich Petrohrad mnoho neskrývá – to je jednak způsobeno jeho krátkou historií a jednak kosmopolitním charakterem, který si po dlouhou dobu držel. Můžeme zmínit sladkovodní ryby korjušky z Něvy a samozřejmě svíčkový Stroganov, který pochází z kuchyně paláce Stroganovových stojícím na křížení Něvského prospektu a Mojky.

Jinak se budete muset opravdu soustředit na kuchyni, kterou jinak seženete v celém Rusku. Samozřejmým předkrmem tradičně masitých hlavních jídel jsou pak různé polévky. Nejznámější boršč sice pochází z Ukrajiny, ale to nijak nebrání tomu, abyste si tuto vynikající polévku z červené řepy vychutnali. Obvykle se připravuje z hovězího vývaru a bývá doplněn smetanou, která jeho chuť výborně doplňuje. Z polévek dále jmenujme zelnou šči, rybí uchu či zeleninovou soljanku.

V hlavních jídlech je typické dušené maso žarkoje či masové šišky šašlik. Zkusit můžete i pelmeni, taštičky plněné hovězím masem a zalité kysanou omáčkou. Své místo pak na jídelníčku často nacházejí i ryby, což není vzhledem k poloze Petrohradu v ústí Něvy do moře žádným překvapením.

… a pití

Teď samozřejmě k tomu, co je pro Petrohrad i celé Rusko typické – k pití a tedy alkoholu. Posvátné místo samozřejmě zabírá vodka. Velmi oblíbená a kvalitní je například ta značky Stoličnaja.

Pro Petrohrad je ovšem charakteristické hlavně pivo a město i jeho okolí jsou považovány za jedno z center jeho výroby v zemi. Můžete zkusit třeba místní značku Baltika či řadu jiných z celého Ruska.

Ochutnávka místní kuchyně rozhodně patří k zážitkům, které byste si měli odnést z každé země. Ta ruská mnohdy přijde naším chutím povědomá, takže se není čeho bát a můžete bez zábran ochutnávat různorodé speciality.

Sdílejte obsah s přáteli!

Comments are closed.